Romeo & Julia – Onderzoek creeërt toneelstuk over liefde

Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel presenteert in maart 2015 Romeo & Julia. Deze liefdesklassieker van Shakespeare wordt echter in een modern jasje gestoken. Het bekende werk wordt vertaald naar een variant die volledig gericht is op de huidige generatie twintigers en dertigers. De reden hiervoor is te vinden bij regisseur Lucas de Man (1982): 

“Ik ben zelf 32, en mag voor het eerst een grote zaalvoorstelling presenteren.Leuk, minder leuk is dat niemand van mijn eigen leeftijd komt. En ik wil juist een Shakespearevoorstelling voor twintigers, voor dertigers, over de problemen en angsten van deze generatie.” 

In het filmpje hiernaast vertelt hij er zelf wat over.

 

Landelijk jongerenonderzoek Nederland

Dynamic Concepts heeft vervolgens op online wijze een landelijk onderzoek uitgezet. Door het hele land is gezorgd dat er een representatieve respons is vergaard.

Hierop is het Het Grote Liefde & Seks Onderzoek opgestart, in samenwerking met BNN, Parship en Avans. In dit jongerenonderzoek wordt naar verschillende vragen gekeken. Hoe kijkt de huidige generatie twintigers en dertigers aan tegen liefde en seks? Zijn liefde en seks twee verschillende dingen? Hoe zijn deze verschillen in Nederland opgebouwd?

Het online onderzoek wordt in opdracht van Het Zuidelijk Toneel uitgevoerd door Dynamic Concepts en verspreid samen met de partners van het toneelgezelschap: Parship, Avans Hogeschool en BNN. Studenten van de minor Databeleving aan de opleiding Communicatie & Multimedia Design van Avans Hogeschool maken op basis van de onderzoeksresultaten een interactieve Landkaart van de Liefde die op Valentijnsdag 2015 online gaat. BNN zal de resultaten gebruiken voor het programma Spuiten en Slikken.

Liefdeslandkaart

Met de resultaten zal een liefdeslandkaart gemaakt worden, deze laat per regio in Nederland zien hoe jongeren aankijken tegen liefde, seks en ontrouw. Er zijn veel verschillen waar te nemen. Zodra er meer bekend is, zal Dynamic Concepts hier meer over laten weten. Per stad die aangedaan wordt met het onderzoek zullen de resultaten van dat gebied meegenomen worden.